News

6/recent/ticker-posts

Село Арчар е с нов площад, очаква пречиствателна станция

Село Арчар е възникнало още по времето на римската империя под името Рациария. Намира се на важен кръстопът. От античния град започвал важен път, който минавал през Ниш за Адриатика. По времето на император Аврелиан Рациария станала главен град на провинция Крайбрежна Дакия. Градът процъфтявал.


Видинското село се намира в прекрасна местност, на брега на Дунав, с плодородни земи. Тук минава река Арчарица и се влива в Дунав.

Общо 1995 души са жителите на село Арчар по данни от последното преброяване. Хората са разпределени равномерно по възрастови групи. Няма застаряващо население, което е характерно за селата в Северозападна България.

От една година Арчар е с нов кмет- Веселина Данаилова. Тя е икономист, работила е на различни постове в общинската администрация в Димово.

Визията на Арчар се променя, площадът е обновен, с нови плочки. Ремонтира се и алеята към центъра на селото, която се предвижда да бъде с интересно архитектурно решение- със зони за отдих, осветление, зацветяване и поставяне на артефакти от Рациария, казва кметът Веселина Данаилова:

"Площадът е обновен по европейски проект. Алеята в момента се ремонтира, изградена е спортна площадка. Предстои ремонт на сградата на кметството... Ще се започне от покрива... 166 500 лева ще бъде цялостният ремонт ... Алеята е много стара, аз я помня още от дете. Сега тук, в средата, ще има пешеходна алея, с кътове за отдих и ще бъдат подредени всички артефакти ..."

С нея разговаряме за новото ѝ работно място:

"Много е сложно, ти си кмет 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата... В действителност е съвсем различно. За всичко ме търсят, но 95% от нещата изобщо не са от компетенцията на кмета... Старая се никой да не връщам... Резултатите от преброяването са 1995 души са преброени... почти 2000 души. Може би са и повече, защото много хора сезонно работят в чужбина..."

Трудно се намира работа в село Арчар. Част от хората работят в чужбина, други- в големите градове, трети- по програми на Бюрото по труда, четвърти са безработни, казва кметът  Веселина Данаилова:

"Хората разчитат на програми от Бюрото по труда, хората ходят да берат шипка... Шестнайсет души работят "работник поддръжка"... Хората живеят няколко поколения в едно домакинство... Издържат се изцяло от пенсиите... Някои заминават за Германия и за Англия... И те изпращат пари тук."

Към момента кражби в  Арчар няма, няма битова престъпност, спокойно се живее. 

В Арчар има и проблеми. Свързани са с водоснабдяването и канализацията и честото спиране на електричеството.

Има проект за изграждане на пречиствателна станция и на по-късен етап - канализация, обяснява кметът Веселина Данаилова:

"Тук назря недоволството заради честото спиране на водата и заради спирането на тока... Това с водата самото ВиК няма вода, инсталацията е стара и амортизирана, има нужда от това изцяло да бъде подменена канализацията."

Тежка и трудна е бюрократичната система, която да се задейства и да работи в помощ на хората. С трудностите на бюрократичната машина се сблъсква и Веселина Данаилова:

"Получих отговор на едно писмо за трафика на тировете, както и за колите, които не спазват табелите за ограничения на скоростта. Искаме да се сложи "легнал полицай". Трябва да се изготви проект, да се съгласува с Областната дирекция на МВР- Видин, Областното пътно управление. Искаме да има на две места- в ромския квартал и в централната част, в турската махала, след моста... Сега Община Димово трябва да намери проектант да изготви проект, трябва да мине на Общинския съвет в Димово."

Археологически разкопки на Рациария тази година не се проведоха, защото не бяха отпуснати пари.

"Чакахме да работим на разкопките, защото това си е един доход за местните хора... Жалко е, че това нещо не се развива... Без археологическите проучвания, Общината не може да разработи туристически обект", посочи кметът.

Post a Comment

0 Comments